
Nog niet zo heel lang geleden moest je naar een restaurant om een lekker bakje koffie te kunnen krijgen. Tegenwoordig hoef je daar niet meer heen te gaan want de technologie voor de volautomatische koffiemachine wordt steeds verbeterd.
Soorten koffiemachines
Er bestaan verschillende soorten van de volautomatische koffiemachine. De soorten waar je aan kunt denken zijn:
- De nespresso machine maakt gebruik van capsules. Met 1 capsule kan er 1 kop koffie gezet worden en je hoeft er maar 1 keer voor op de knop te drukken.
- De volautomatische koffiemachine wordt voor thuisgebruik geproduceerd en zijn om deze reden super gebruiksvriendelijk. De verwerking van koffiebonen tot aan de kop koffie wordt allemaal volautomatisch verwerkt met maar 1 druk op de knop.
- Met de semi automatische koffiemachines kun je zelf je eigen twist nog aan de koffie geven omdat deze niet volledig automatisch werken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld zelf de koffiebonen malen.
Welke soorten koffie kun je zetten?
De koffiemachines kunnen verschillende soorten koffiesoorten zetten. De koffiesoorten die het meeste voorkomen zijn: Espresso, Cappuccino en natuurlijk de normale kop koffie.
Sommige koffiemachines beschikken over een apart reservoir waar je voorgemalen koffie in kunt doen en er vervolgens cafeïne vrije koffie mee kunt zetten.
Hoe werkt een volautomatische koffiemachine?
Het is wel fijn dat je met 1 druk op de knop een kopje koffie kunt zetten maar hoe werkt zo’n volautomatische koffiemachine nu eigenlijk?
1. Koffiemolen
We beginnen bij de koffiemolen. De koffiemolen gaat de koffiebonen eerst vermalen tot de juiste fijnheid. De juiste fijnheid kun je bij de meeste koffiemachines zelf instellen. De koffiebonen worden gemalen door maalschijven en kunnen in 2 verschillende soorten metalen bestaan:
- De stalen maalschijven
- Of de keramische maalschijven
Keramische maalschijven worden vaak gebruikt voor de wat luxere volautomatische koffiemachine, deze gaan niet alleen langer mee maar de koffiebonen worden hierdoor ook minder snel verhit. Waardoor de koffie nog beter zal gaan smaken.
2. Voorinfusie
Bij voorinfusie worden de gemalen koffiebonen eerst vochtig gemaakt waardoor de absorptie beter plaatsvind. Je krijgt hierdoor ook geen kanaalvorming.
Hierbij volgt het water allemaal kanaaltjes door de koffie in plaats van dat het contact maakt met het gehele koffie oppervlak. Wanneer het water niet geheel contact maakt met de koffie zal het heel waterig gaan smaken.
3. Waterreservoir
Water is 1 van de belangrijkste elementen van koffie. Het beste is dan ook om zacht water te gebruiken in plaats van hard water. Door zacht water te gebruiken zal je je volautomatische koffiemachine ook niet te hoeven ontkalken. Om het water zacht te maken kun je een waterontharder gebruiken. De machine gaat niet alleen langer mee maar de koffie zal ook nog eens veel beter gaan smaken.
4. Verwarmingsmechanisme
Nadat het water is toegevoegd bij het water wordt het verwarmingsmechanisme in werking gezet. De meeste machines gebruiken hiervoor een thermos blok maar er zijn ook machines die een ingebouwde boiler gebruiken.
Sommige machines gebruiken zelfs beide technieken. De ene techniek wordt gebruikt om de koffie op te warmen en de andere wordt gebruikt om de melk op te stomen. Hierdoor kunnen beide processen tegelijk worden uitgevoerd en zal je sneller kunnen genieten van je vers gezette kop koffie.
5. Melk op schuim pijpje
Wanneer het kopje gevuld is met koffie zal het stoompijpje de juiste hoeveelheid melk op de koffie spuiten. Je koffie zal er niet alleen mooier uitzien hij zal zeker lekkerder smaken.
6. Warmhoudplatform
Met de warmhoudplatform zal de koffie lekker warm blijven nadat het kopje gevuld is met lekkere koffie. Als je bijvoorbeeld nog even niet de koffie kunt pakken of het gewoon eventjes vergeten bent. Zal je kopje koffie niet zo snel afkoelen.