Verschil in Arabica en Robusta Koffiebonen

Eenmaal geroosterd lijken alle koffiebonen op elkaar. Maar wist je dat er tientallen verschillende koffiebonen zijn? Maar als het aankomt op jou dagelijkse bakje leut dan zijn vooral 2 soorten bonen van belang: De Arabica en de Robusta koffiebonen. Dit zijn de twee soorten koffiebonen die verbouwd worden voor het drinken van koffie.

Maar wat is nu het verschil tussen deze twee? Het verschil tussen deze twee koffiebonen is enorm, wanneer je koffiebonen gaat kopen is het handig om de verschillen te weten.

Deze twee soorten verschillen enorm in smaak, de manier waarop ze verbouwd worden en in prijs. De Arabica bonen hebben een veel zoetere en zachtere smaak, met smaakaccenten die neigen naar suiker, fruit of bessen. De zuurgraad van Arabica koffiebonen ligt ook hoger, door de hogere zuurgraad hebben deze bonen een licht wijnachtig karakter.

De Robusta koffiebonen zijn weer veel donkerder en intenser van smaak, met graanaccenten en een nootachtige afdronk. De Robusta bonen hebben vaak twee keer zoveel cafeïne maar zijn over het algemeen van mindere kwaliteit dan Arabica bonen. Er zijn wel enkele Robusta soorten die van hoge kwaliteit zijn en worden vooral gewaardeerd in espresso drankjes vanwege hun intense smaak en goede aroma’s.

Robusta koffiebonen zijn goedkoper omdat ze onder andere makkelijker te verbouwen zijn. Ze groeien op veel lagere hoogte dan de Arabica bonen, en ze zijn minder vatbaar voor schimmels en weersomstandigheden. Ook het fruit (koffiebonen) van de robusta planten groeit veel harder. De Arabica plant heeft enkele jaren nodig voordat hij volwassen is, eenmaal volwassen komen er steeds meer koffiebonen aan.

De Robusta groeit alleen in het oostelijk halfrond. Voornamelijk in Afrika en Indonesië. De Arabica groeit ook in Afrika en Papoea-Nieuw-Guinea maar word voor het grootste deel verbouwd in Latijns Amerika. Een land als Colombia verbouwd alleen maar Arabica koffiebonen, terwijl landen als Brazilië en India allebei de soorten verbouwen.

De Arabica bonen zijn duurder geprijsd. De meeste koffie uit de supermarkt is voornamelijk gemaakt van robusta bonen. Ook de oplos koffie en andere gemalen koffie is gemaakt met robusta bonen. Je kunt wel Arabica bonen in de supermarkt vinden, maar die zijn meestal niet van dezelfde kwaliteit als verse koffiebonen.

Maar uiteindelijk komt het toch neer op je persoonlijke smaak. Sommige volledige Arabica melanges smaken te bloemig voor wat wij gewend zijn. Daarom worden ze vaak gemixed met robusta bonen om een donkere en intensere smaak te creëren.

css.php
Koffie Basis
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart