Senseo Ontkalken

Iedereen die een Senseo apparaat heeft moet deze periodiek ontkalken. Na verloop van tijd zal er kalk ontstaan, dit komt doordat er in het leidingwater kalk zit. De kalk zal zich vast klampen aan de binnenwanden van de onderdelen van uw Senseo apparaat, uiteindelijk kan je aan de koffie proeven dat deze langzaam van mindere kwaliteit word.

Een hoop problemen met het Senseo apparaat kunnen bijzaken zijn van kalkvorming, zoals wanneer de temperatuur niet meer op het gewenste niveau is, of als er maar halve kopjes worden geschonken.

Vooral in de gebieden van Nederland waar er hard water door de leidingen stroomt, moet je het Senseo apparaat frequenter ontkalken dan wanneer je in een gebied woont met zacht water, afhankelijk van de water hardheid kan de frequentie van ontkalken verschillen van eens per maand tot eenmaal per kwartaal. (Waterhardheidskaart)

Kalkvorming ontstaat door een te grote hoeveelheid calcium en magnesium wat zich in het water bevindt, wanneer deze twee substanties met elkaar in aanraking komen in warm water ontstaat er kalk.

Waarmee kan ik de Senseo Ontkalken?

Philips raad gebruikers aan om alleen ontkalkingsmiddelen te gebruiken op basis van citroenzuur deze zijn veilig te gebruiken.

Let op: Ontkalkers met mineraalzuur zoals zwavelzuur, zoutzuur, sulfaminezuur of azijnzuur (azijn) NIET gebruiken. Deze kunnen de machine beschadigen en gebruik hiervan kan problemen opleveren met garantie.

[yabp 10]

Wanneer moet je de Senseo Ontkalken?

Wanneer de volgende problemen of bijzaken optreden is het tijd om de machine te ontkalken:

  • De koffie is niet op de gewenste temperatuur
  • De machine geeft geen volledige bakjes koffie
  • Er zit geen schuimlaag op de koffie
  • De machine produceert veel geluid tijdens het koffie zetten
  • Er treden onverklaarbare storingen op

Hoe vaak je de Senseo moet ontkalken is dus voor iedereen verschillend afhankelijk van de bodemgesteldheid in het waterwingebied in jou regio. Tegenwoordig hebben bijna alle Senseo apparaten een indicatie lampje, zodat je kan zien wanneer het nodig is te ontkalken. Wanneer dit ontbreekt moet je zelf een schema aanhouden.

De Senseo is gemakkelijk zelf te ontkalken. Het enige wat je nodig hebt is ontkalkingsmiddel. Deze zijn er in vele varianten, van tabletten tot flessen met vloeibaar ontkalkingsmiddel. Een Senseo ontkalken duurt ongeveer 30 minuten.

Senseo ontkalken

Doorloop regelmatig het stappenplan om de senseo te ontkalken en de koffie zal weer als nieuw smaken, daarnaast houd je de senseo onderdelen is goede conditie wat de levensduur van het apparaat vergroot. Allereerst ga je de machine ontkalken, en vervolgens ga je de machine doorspoelen om achtergebleven restanten weg te krijgen.

Als tijdens het ontkalken van de Senseo vreemde problemen optreden dan moet je hoogstwaarschijnlijk de senseo resetten.

Benodigdheden:

  • Maatbeker
  • Ontkalkingsmiddel (Let op: Er moet twee keer gespoeld worden, zorg voor voldoende ontkalkingsmiddel)
  • Kraanwater

Stap 1: 
Voeg 50 gram citroenzuur toe aan 1 liter water in een maatbeker. Meng het mengsel goed door tot het poeder volledig is opgelost.

Gooi het mengsel in het waterreservoir en Plaats het waterreservoir terug in de Senseo. (Bij vloeibaar ontkalkingsmiddel kijk op de verpakking voor de juiste hoeveelheden)

Stap 2:
Plaats het waterreservoir terug op de Senseo, en plaats onder de koffietuit een kom of bak waar minimaal 1,5 liter ingaat. Dit dient als opvang voor het vuile spoelwater.

Stap 3:
Druk op de aan/uit schakelaar om de machine in werking te stellen. Wacht tot het aan/uit lampje ononderbroken brandt zodat de machine op temperatuur is gekomen.

Stap 4:
Plaats nu de padhouder voor 1 kopje met een gebruikte koffiepad in de senseo en sluit de padhouder.

Stap 5:
Druk nu op de knop om twee kopjes te bereiden. Wanneer de machine klaar zal het knipperende lampje, continu gaan branden. Dit betekent dat de machine op temperatuur is.

Vervolgens herhaal je dit proces net zolang totdat het waterreservoir met ontkalkingsmiddel volledig door de machine is gespoeld. Bij machines met een kleiner waterreservoir vul je het overgebleven mengsel in het reservoir en spoel deze weer leeg.

Wanneer dit klaar is vervang je de “1 kops padhouder” met de “2 kops padhouder”. Laat ook hier een gebruikte koffiepad in de houder.

Stap 6:
Eigenlijk gaan we nu weer van voor af aan beginnen. Verwijder eerst het waterreservoir van de machine, en voeg opnieuw 50 gram citroenzuur toe aan 1,5 liter water in een maatbeker. Meng het mengsel goed door tot het poeder volledig is opgelost. Gooi het mengsel in het waterreservoir en plaats het waterreservoir terug in de Senseo.

Let op: gebruik geen heet water of gebruikt ontkalkingsmiddel in het waterreservoir

Stap 7:
Wacht tot de machine weer op temperatuur is gekomen en het lampje ononderbroken brand en herhaal nogmaals stap 4 (alleen deze keer met 2 kops padhouder) en stap 5.

Nu de Senseo machine voor de tweede keer gespoeld is met senseo ontkalker moet je de machine twee keer doorspoelen met schoon water, om alle restanten van ontkalkingsmiddel en kalk weg te spoelen.

Senseo spoelen

Stap 8:
Verwijder het waterreservoir en spoel deze zorgvuldig om met kraanwater. En vul hem vervolgens met kraanwater tot het maximum niveau. Vervang de 2 kops padhouder voor de 1 kop padhouder, alleen deze keer zonder gebruikt koffiepad. (Dus een lege padhouder)

Stap 9:
Plaats het waterreservoir terug op de Senseo, en plaats onder de koffietuit een kom of bak waar minimaal 1,5 liter ingaat. Dit dient als opvang voor het vuile spoelwater.

Stap 10:
Druk nu op de knop om twee kopjes te bereiden. Wanneer de machine klaar is, brand het lampje continu en is de machine weer op temperatuur gekomen. Vervolgens herhaal je dit proces net zolang totdat het waterreservoir volledig door de machine is gespoeld.

Stap 11:
Verwijder het waterreservoir en spoel deze opnieuw door met kraanwater. En vul hem vervolgens weer met kraanwater tot het maximum niveau.

Stap 12:
Herhaal vervolgens opnieuw stap 9 en 10 tot het waterreservoir leeg is. Vervang alleen de 1 kop padhouder voor de 2 kops padhouder.

De Senseo machine is op dit moment ontkalkt en grondig gespoeld.

Stap 13:
Maak van de gelegenheid gebruik om ook meteen de koffietuit, padhouder, en het opvangbakje schoon te maken. De losse Senseo onderdelen zijn vaatwasserbestendig maar kunnen evengoed met warm water en een beetje afwasmiddel worden schoongemaakt.

Het ontkalken van de Senseo kost zo’n 30 minuten van je tijd, maar de koffie zal weer als herboren smaken. Regelmatig onderhoud vergroot de levensduur van het apparaat.

css.php
Koffie Basis
Logo
Enable registration in settings - general