Senseo apparaat ontkalken met azijn

De Senseo ontkalken met azijn is een goedkope oplossing die net zo goed werkt als ontkalkingsmiddel of ontkalkingstabletten. In dit artikel kom je alles te weten over hoe je het beste de senseo schoonmaken kan, maar bovenal hoe je de senseo kan ontkalken met azijn.

[vc_message color=”info”]Let op: Het is beter om te ontkalken met aanbevolen senseo ontkalker, bekijk de nieuwe handleiding over senseo ontkalken.[/vc_message]

Overgebleven koffie oliën en mineralen kunnen de smaak van de koffie aantasten, maar ook het apparaat kan sneller kapot gaan. De senseo machine verwarmd het water waardoor er mineralen in de machine achterblijven in de vorm van kalk, dit is meestal wit of grijs van kleur. Wanneer je niet regelmatig deze kalkopbouw reinigt zal de boiler van de machine vaak als eerste problemen geven.

De senseo ontkalken met azijn zorgt ervoor dat de kalkresten aan de leidingen en andere onderdelen van het senseo apparaat zullen worden losgeweekt en vervolgens worden weggespoeld.

[yabp 10]

Frequentie van het Senseo apparaat Ontkalken

De philips senseo ontkalken met azijn is tevens stukken goedkoper, en boven in de meeste keuken kastjes te vinden. Door regelmatig de machine te ontkalken zal de koffie altijd lekker blijven smaken en zal je machine veel minder problemen geven. Wanneer je in een regio met hard water woont dan is het zelfs aan te raden om elke maand de senseo te ontkalken. In gebieden met zacht water is het aan te raden om elk kwartaal de senseo te ontkalken met azijn.

Stappenplan Senseo Ontkalken met Azijn

De Philips Senseo ontkalken is makkelijk en behoeft weinig tot geen technische kennis. Met het stappenplan hieronder moet het voor iedereen mogelijk zijn. Ook hebben we wat tips in het stappenplan verwerkt met betrekking tot het schoonhouden van het koffiezetapparaat.

Als tijdens het senseo ontkalken vreemde problemen optreden dan moet je waarschijnlijk de senseo resetten.

 1. Haal de stekker van de senseo uit het stopcontact.
 2. Maak een tissue of doekje nat met warm water, en maak de buitenkant van de machine schoon van eventuele koffievlekken, vingerafdrukken of ander vuil.
 3. Vul het water reservoir voor 1/3 met azijn en vul de rest aan met water.
 4. Plug de stekker in het stopcontact, en zet de machine aan en wacht tot deze is opgewarmd.
 5. Doe een senseo koffiepad in de machine, en zet een groot bakje onder de afvoer en druk op de knop voor het bereiden van 2 koppen koffie. Doe dit net zolang tot het hele water reservoir er doorgespoeld is (wat ongeveer 6 koppen is). Leeg vervolgens dit bakje van koffie met azijn en prut.
 6. Vul het water reservoir voor de helft en druk opnieuw op de 2 koppen koffie. En gooi deze weer weg.
 7. Vervolgens herhaal je de stappen 3 tot en met 6 nogmaals, dit is noodzakelijk omdat kalkresten erg hardnekkig vastkleven aan de binnenwand van de machine en veel pas loskomt bij een tweede reinigingsbeurt.
 8. Vervolgens gooi je de gebruikte senseo pad weg, en reinig je de senseo pad houder grondig, en kijk dan vooral of de filter gaatjes niet verstopt zitten.
 9. Reinig hierna het waterreservoir zodat er geen azijn meer in kan zitten. Vul vervolgens het reservoir tot de max. en spoel de machine opnieuw met water tot het reservoir leeg is.
 10. Doe dit nogmaals zodat echt alles is weggespoeld.
 11. Reinig hierna nogmaals de senseo pad houder en daarna kun je weer optimaal genieten van lekkere senseo.

Zoals je kunt lezen is de senseo ontkalken met azijn een makkelijk klusje, wat vrijwel iedereen kan. Het kost je in het totaal zo’n 30 tot 45 minuten en is stukken goedkoper dan originele ontkalkingstabletten of vloeibaar ontkalkingsmiddel. De senseo ontkalken met azijn word door de fabrikant afgeraden, maar er zijn mensen die dit al jaren zonder problemen gebruiken. Veiliger is de senseo ontkalker met citroenzuur. Citroenzuur is ook het werkzame bestandsdeel in ontkalkingstabletten en ontkalkingsmiddel.