Koffie is een delicaat product, de samenstelling van koffie luistert erg nauw om tot een goede smaak verhouding te komen. En om deze heerlijke smaak te behouden, dien je regelmatig de koffiemachine te reinigen en ontkalken op de manier zoals de fabrikant dat voorschrijft. Fabrikanten verwachten van de consumenten dat hun machine periodiek word gereinigd en ook word ontkalkt. In het merendeel van de gebruiksaanwijzingen of garantiebepalingen staat zelfs beschreven dat de garantie kan komen te vervallen bij gebrekkig onderhoud.

Niet alle koffieapparaten beschikken over sensoren die aangeven wanneer het tijd is om te reinigen of te ontkalken, daarom zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de frequentie van het ontkalken namelijk:

  • Wat is de waterhardheid in de regio? Gemeenten met hard water hebben meer kalk in het leidingwater, waardoor je vaker moet ontkalken dan gemiddeld. (Waterkaart NL)
  • Word het koffieapparaat regelmatig gebruikt? Bij regelmatig gebruik zal er eerder kalkvorming ontstaan in de leidingen van het apparaat door het opwarmen van water.
  • Word het apparaat op een juiste manier ontkalkt met de daarvoor bestemde middelen? Alternatieve ontkalkingsmiddelen kunnen niet het gewenste effect hebben, bij ontkalkingsmiddelen aanbevolen door de fabrikant is de zuurgraad afgesteld op de machine, vaak gebeurd de ontwikkeling van deze ontkalkingsmiddelen in samenspraak met de fabrikant voor het desbetreffende apparaat, dit alles om een product te ontwikkelen die zo efficiënt mogelijk de bestrijding tegen kalkaanslag te lijf gaat.

Reinigen en Ontkalken Instructies

Omdat niet elke koffiemachine gebruik maakt van dezelfde ontkalkingsmiddelen en methodes vind je bij ons van elk merk, verschillende instructie pagina’s zodat je precies weet hoe je jou machine moet reinigen en ontkalken. Klik hieronder op het soort koffie apparaat waarover u een reiniging en ontkalkingshandleiding wilt raadplegen.