Iedereen die een Nespresso machine heeft moet deze periodiek ontkalken. Door het kalk in het leidingwater, ontstaat er kalkvorming op de binnenwanden van de onderdelen van uw Nespresso apparaat, je proeft dat de koffie van mindere kwaliteit word en andere bijzaken zijn vaak dat de koffie minder warm geserveerd word.

Vooral in de gebieden van Nederland waar er hard water door de leidingen stroomt, moet je vaker het Nespresso apparaat ontkalken, afhankelijk van de water hardheid kan dat verschillen van eens per maand tot eenmaal per kwartaal. Kalkvorming ontstaat door een te grote hoeveelheid calcium en magnesium in het water zit, en als dit met elkaar mengt ontstaat er kalk. Hoe vaak je de Nespresso moet ontkalken is dus voor iedereen verschillend afhankelijk van de bodemgesteldheid in het waterwingebied in jou regio.

Welk ontkalkingsmiddel gebruiken?

Voor de houdbaarheid van de koffiemachine is het beter om een ontkalkingsset te kopen speciaal voor nespresso apparaten, dit ontkalkingsmiddel is afgestemd op een ideale zuurgraad en zijn gemaakt en getest in samenwerking met fabrikanten.

Vaak horen wij van mensen dat ze ontkalken door water aan te mengen azijn. We raden dit ten alle tijde af! Azijn is een te agressief middel en niet goed voor de onderdelen van de Nespresso machine, azijn tast ook de smaak en de garantie van de machine aan. Het is beter om in plaats daarvan gebruik te maken van ontkalkingsmiddel.

Er zijn veel bekende merken van ontkalkingsetjes zoals Durgol, Saeco en CLR. Vaak is er voor jou koffiemachine ook een eigen ontkalkingsset ontwikkelt. De samenstelling van ingrediënten zal niet veel verschillen van algemene Nespresso ontkalkingsmiddelen.

Durgol Swiss espresso Ontkalker
Durgol Swiss espresso Ontkalker
Score 5.0 van 5 sterren.
€12,95
Op voorraad. Voor 17:00 uur besteld, dinsdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Nespresso Ontkalken in 8 stappen

Hoe ingenieus de producten van Nespresso zijn, laat zich nog het meeste gelden bij de onderhoud en het reinigen. Hierdoor kan iedereen met gemak zijn eigen apparaat ontkalken. Door regelmatig de machine te ontkalken houd je de kwaliteit van de koffie op hoog niveau.

De ontkalkingsinstructies zoals hier beschreven zullen het apparaat grondig reinigen. We spoelen de machine nog intensiever als aangegeven door Nespresso, onze ervaring heeft namelijk uitgewezen dat er volgens de instructies van Nespresso nog teveel kalkrestanten en troebel achterblijven in het apparaat.

Allereerst zorg je ervoor dat de machine uitstaat. Laat de machine eerst volledig afkoelen voordat je gaat ontkalken. Ontkalken met een warme machine kan gevaarlijk zijn en ervoor zorgen dat het ontkalken niet grondig gebeurd.

Stap 1:

Eigenlijk is de Nespresso ontkalken is een automatisch proces waarbij je alleen even wat voorbereidingen moet treffen. Zet de machine aan, en wacht geduldig tot de knipperende lampjes continu gaan branden. Dit betekent dat het apparaat compleet is opgewarmd.

Stap 2:

Zorg dat er geen gebruikte capsules in de houder zit, open de houder op dezelfde manier als wanneer je er een nieuwe Nespresso cup in wilt doen, op deze manier word de laatst gebruikte capsule in het opvangbakje geworpen. Vervolgens verwijder je het opvangbakje, en leeg je de gebruikte capsules in de prullenbak. Vergeet ook niet de uitlek bak te legen. En plaats het in zijn geheel weer terug op de machine.

Nespresso ontkalken stap 3:

Plaats een kom of beker onder de uitgaande kraan van het Nespresso apparaat (waar de koffie uitkomt) van minimaal 1 liter inhoud. En vervolgens vul je het water reservoir van de machine bij met zo’n 500 ml water. Daarbij voeg je het poeder om het Nespresso apparaat te ontkalken toe aan het waterreservoir.

Nespresso ontkalken stap 4:

Zet wanneer alle lampjes continu knipperen de machine in de ontkalk modus. Dit doe je door beide knoppen aan de voorkant tegelijk in te drukken gedurende 3 seconden. Vervolgens gaat als je het goed hebt gedaan beide lampjes knipperen. Nu zit je in het ontkalkingsmenu van de Nespresso machine. Door op de lungo knop te drukken (grote kopje) start je het ontkalken.

Stap 5:

Wanneer al het water uit het reservoir in de kom of beker is opgevangen, dien je het opgevangen water opnieuw in het reservoir over te gieten. Je hergebruikt het water dus een extra keer. Daarna druk je weer op de lungo knop (grote kopje) en begint het ontkalkingsproces opnieuw. Wacht weer tot al het water uit het reservoir door de machine is gespoeld. Gooi het water in het opvangbakje vervolgens in de gootsteen.

Stap 6:

Nu het ontkalken is gelukt, moet je het waterreservoir van binnen goed schoonmaken en droogvegen. Vul het reservoir met schoon water en plaats het opnieuw op de machine. Plaats opnieuw de beker of kom op het opvangbakje en druk opnieuw lungo knop (grote kop koffie), en wacht tot de machine van binnen word doorgespoeld met schoon water. Als hij klaar is met deze stap kun je het opgevangen water weggooien, en kun je vervolgens het opvangbakje zelf legen en schoonmaken.

Stap 7:

Nu de Nespresso machine succesvol is ontkalkt moet je weer uit de ontkalkingsmenu van het apparaat komen. Dit kun je doen door tegelijkertijd twee vingers op zowel de linker als de rechter knop te plaats en deze gedurende 3 seconden tegelijk in te drukken.

Stap 8:

Je hebt zojuist je Nespresso apparaat ontkalkt en je kunt weer een lange tijd genieten van heerlijke perfect bereidde Nespresso koffie. Inwoners van gemeenten met hard water zullen vaker de melding van ontkalken krijgen, maar probeer minimaal 2x per jaar uw apparaat te ontkalken zodat het water goed door de leiding kan blijven stromen.

Alles op je gemak nog eens nalezen? Download onze Nespresso Ontkalken handleiding

Nespresso doorspoelen na ontkalken

De Nespresso ontkalken kan helaas zorgen voor een bittere, vieze nasmaak dit zijn achtergebleven kalkrestanten die loskomen na het ontkalkingsproces. Om van de kalkresten af te komen, maak je eerst het reservoir goed schoon en vul je deze opnieuw met water en laat je deze vervolgens volledig door de machine spoelen. Je zult zien dat er nog steeds veel troebel van kalkrestanten losgeweekt worden. Meestal spoelen wij de machine 2 tot 3 keer extra met elke keer schoon water, om volledig van alle kalkrestanten af te komen.

Zet een kopje koffie

Wanneer je klaar bent met het schoonmaken en doorspoelen van de nespresso machine, ben je bijna klaar met het ontkalken. Als laatste stap dien je nog een verse nespresso te maken, op deze manier worden de alle onderdelen nogmaals gespoeld en gereinigd van de laatste kalk restanten. Gooi dit kopje koffie vervolgens weg, en je bent klaar met het ontkalken.

Zet vervolgens nog een kopje koffie, maar dan voor jezelf! En geniet van de hernieuwde smaken. Wil je een nieuw Nespresso apparaat kopen? Let er dan op of deze ook makkelijk te ontkalken en reinigen is.