Maak de Perfecte Latte Macchiato

Zoals de meeste koffiedranken vind ook de Latte Macchiato zijn oorsprong in Italië, bij uitstek het thuisland van koffie en Espresso. Maar waarom heet het een Latte Macchiato? Letterlijk vertaald betekent dit gevlekte melk, eigenlijk is een Latte Macchiato niks meer dan geklopte melk met een kleine hoeveelheid espresso koffie.

Het klinkt allemaal heel eenvoudig maar de nauwkeurige samenstelling en bereidingswijze is bepalend voor het eindresultaat.

Er bestaat vaak onduidelijkheid over de verschillen tussen een Latte Macchiato, Caffe Macchiato en Caffe Latte. De verschillen zijn duidelijk te verklaren:

Caffe Macchiato: Is een dubbel of driedubbele espresso shot met een toefje melkschuim op de bovenkant.
Caffe Latte: Is een enkele shot nespresso met opgeklopt melkschuim dat een schuimlaag op de bovenkant vormt (1/3 Espresso met 2/3 Melk) De melk word over de Espresso gegoten.
Latte Macchiato: Is opgeklopt melkschuim met een klein beetje Espresso koffie. De Espresso word over de melk gegoten. Waardoor je een glas met 3 lagen krijgt. (Melk / Koffie / Melk)

Benodigdheden voor een Latte Macchiato?

 • Volle melk
 • Espresso koffie
 • Koffiemolen
 • Melkopschuimer of pannetje
 • Een groot glas
 • lepel
 • kannetje of kopje met schenktuit

Bereiding van Latte Macchiato

Maal de koffiebonen. Voor het maken van een Latte Macchiato heb je een kop Espresso nodig, je neemt tussen de 18 en 21 gram koffiebonen. (afhankelijk van hoe sterk je de Espresso wilt) Weeg de koffiebonen af en doe ze in de koffiemolen. De bonen maal je vervolgens fijn tot ze de ongeveer de structuur van korrels zout hebben. Wanneer je geen koffiemolen bezit kan je ook kant en klare gemalen koffie gebruiken.

Vul de filterhouder met gemalen koffie. Bij een professionele espresso machine draai je de filterdrager van de machine, zorg dat deze goed schoon is en vul deze met de vers gemalen koffiebonen. Tik met de filterhouder tegen je hand om de gemalen koffiebonen evenredig te verspreiden over de houder, druk vervolgens de gemalen koffie nog wat aan zodat deze stevig en compact in de filterdrager zit.

 • Wanneer je geen professionele Espresso machine hebt kan je dit recept ook maken met een Espresso maker voor op het fornuis of percolator.
 • Bij het maken van een Latte Macchiato word voor de Espresso gebruik gemaakt van sterke Arabica koffiebonen.

Bereid de Espresso koffie. Plaats de filterhouder met gemalen koffiebonen terug op de machine. Plaats een Espresso kopje onder de pistonhouder en zet het water aan om de Espresso te maken, laat het water zo’n 30 seconden lopen. Daarna roer je de espresso om de crema te verdelen over het kopje. Crema is een sleutelcomponent in het smaakpallet van Espresso, Het ziet eruit als een goudbruin laagje schuim boven op de koffie. Crema bestaat uit vetten, proteïnen en suikers. Aan de crema kan je zien wat er eventueel fout is gegaan met de bereiding van de koffie.

Crema foutenmogelijke oorzaken
te weinig cremabonen te fijn gemalen, de koffie te oud, te weinig koffie, kopje of machine vervuild
crema te donker van kleurbonen te fijn gemalen, te veel koffie, zettemperatuur te hoog, de koffie te hard aangedrukt
crema te licht van kleurbonen te oud of te grof gemalen, te weinig koffie, zettemperatuur te laag, koffie onvoldoende aangedrukt
crema verdwijnt te snelkopje te koud of te heet, waterdruk te laag
 • Met een Espresso maker voor op het fornuis vul je het waterreservoir tot het maximum. Plaats de filter in het reservoir en draai de deksel erop. Verhit daarna de Espresso op matig vuur tot bubbels over de rand komen. Schenk de koffie daarna in een Espresso kopje, en roer de crema door de koffie.

Stoom de melk. Doe koude melk is een grote metalen kan. Hou de kan vast in een hoek van 45 graden. Vervolgens stoom je de melk totdat deze in volume toeneemt en de kan te heet word om vast te houden. Verwijder de houder en maak de wanden schoon met een vochtige doek.

 • De ideale temperatuur van melkschuim ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius.

Schenk de melk en daarna Espresso in. Wanneer de melk klaar is giet je deze over de Espresso. Gebruik een lepel om een klodder melkschuim als finishing touch aan te brengen. Drink de Latte Macchiato zoals die is of met suiker of strooi een beetje kaneel eroverheen.

Hoe krijg je een perfecte schuimlaag?

Wanneer je een perfecte schuimlaag wilt creëren. Gebruik dan altijd koude melk. De melk moet langzaam worden opgeklopt tot circa 35 graden en moet een goede schuimlaag hebben. Warm de melk vervolgens op tot een temperatuur van 65 graden. Het makkelijkste is om dit te meten met een thermometer. (Let op: Eenmaal opgeklopt moet de melk alleen nog worden opgewarmd, wanneer je het nogmaals gaat opkloppen krijg je te grove bellen in de melkschuim welke gaan breken)

Koffie variaties met Espresso als basis?

Espresso is de basis van vele koffie variaties we hebben ze op een rijtje gezet:

 • Doppio (een dubbele espresso)
 • Caffè Macchiato ( een espresso met een toef melkschuim)
 • Caffè Americano (een espresso gezet op een kopje heet water, lijkt op reguliere Nederlandse kop koffie)
 • Caffè Corretto (een espresso met grappa, sambuca of brandy)
 • Cappuccino (espresso met gestoomde melk en melkschuim)
 • Caffè Panna (espresso met slagroom)
 • Ristretto (espresso met een kleiner volume maar wel de volledige extractietijd, voor een extra sterke smaak)
 • Caffè Lungo (een espresso die wat langer “door blijft lopen” zodat het volume groter is)
 • Caffè Latte (een lungo met warme melk, ongeveer fifty-fifty)
 • Latte Macchiato ( de ‘koffie verkeerd’), een glas warme melk met melkschuim, en een espresso eraan toegevoegd. Velen vinden het hierbij van belang dat er drie lagen zichtbaar blijven door het glas; nl. onderin de melk, in het midden de espresso en bovenin het schuim.)