Koffiezetapparaat Ontkalken

Het koffiezetapparaat is waarschijnlijk met stip een van de meest gewaardeerde en gebruikte huishoudapparaten. Wij drinken elke dag wel een of meerdere keren koffie, en daarom krijgt dit veelgebruikte apparaat heel wat te verduren. Dit toestel, daar vertrouwen we gewoon op. We weten niet beter of we gebruiken het de hele tijd, liefst dagen en weken aan een stuk. En meestal gaat dat goed. Totdat we ineens teveel pruttelende geluiden horen en de koffie steeds trager doorloopt.

Pruttelende geluiden, wat moet ik doen?

Wanneer u pruttelende geluiden hoort, en het steeds langer duurt voor de koffie klaar is, dan is het waarschijnlijk hoog tijd dat u het koffiezetapparaat gaat ontkalken. We kunnen u al horen zuchten. Vele mensen weten niet hoe eraan te beginnen of vinden het een hele klus.

Koffiezetapparaat Ontkalken

Professionele reparateurs van huishoudapparaten kiezen nogal eens voor de grove zuur middelen of schoonmaakazijn. Een industrieel middel dat vaak gebruikt worden om het koffiezetapparaat te ontkalken, is het zogenaamde mierenzuur. Mierenzuur (CH2O2) is een zeer bijtend middel met een doordringende penetrante geur. Het is dan wel zeer effectief om het koffiezetapparaat te ontkalken, maar het kan wel degelijk zorgen voor een aantal ongewenste neveneffecten zorgen. Zo kan het de ogen irriteren en moet je altijd beschermende maatregelen nemen wanneer je dit zuur in het huishouden gebruikt.

Wie op zoek is naar een zachter middel om het koffiezetapparaat te ontkalken en geen ontkalkingsmiddel in huis heeft, kan het best gewone azijn gebruiken. Iedereen heeft wel azijn in huis, en het voordeel van azijn is, dat u niet zoveel voorzorgsmaatregelen in acht moet nemen bij het gebruik ervan als u zou moeten bij het gebruik van mierenzuur. Alleen moet je wel goed naspoelen anders kan azijn de koffie bitter laten smaken.

Omwille van de sterke werking van mierenzuur is het nodig dat je het koffiezetapparaat na het ontkalken veelvuldig spoelt, en dit is niet alleen omwille van de zure smaak. Mierenzuur is zo corrosief dat het wel degelijk schade kan aanrichten wanneer het apparaat onvoldoende nagespoeld werd met water. We raden het gebruik hiervan dan ook steevast af!

Regelmatig de koffiezetmachine ontkalken verlengd de levensduur van het apparaat. Het leidingwater in Nederland bevat kalk, afhankelijk in welke regio je woont, kan je in een gemeente wonen waar ze hard water hebben. Een machine ontkalken zorgt ervoor dat de opgebouwde kalkaanslag in de leidingen word losgeweekt en doorgespoeld, zodat het niet in je koffie beland.

Je kunt op verschillende manieren de de machine ontkalken, en je kunt er ook eigen huis- tuin en keuken middeltjes voor gebruiken. Deze werken niet zo goed als ontkalkingsmiddel, maar zijn wel vaak voor handen in huis.

Wanneer Koffiezetapparaat Ontkalken?

De frequentie waarmee je jou koffiezetapparaat ontkalken moet is afhankelijk van de hardheid van het water in jou gemeente. (Bekijk hier de hardheid van jou water) Wanneer je in een gemeente woont met zacht water dan is het verstandig om eens per kwartaal het koffiezetapparaat te ontkalken.

Maar wanneer je in een regio woont met hard water, dan kan het zelfs zo zijn dat één keer in de maand ontkalken noodzakelijk is. Voor mensen uit deze regio’s is het dan ook lonend om alternatieve ontkalkingsmiddelen te gebruiken om de kosten te drukken.

Ontkalkingsmiddel Koffiezetapparaat

Je kunt van verschillende merken speciaal ontkalkingsmiddel voor het koffiezetapparaat kopen, maar je kan het ook zelf maken met:

  • Azijn
  • Citroenzuur
  • Sulfaminezuur
  • Melkzuur

Koffiezetmachine Ontkalken

Ontkalken kan je gemakkelijk zelf doen met ontkalker of azijn water. Allereerst vul je het waterreservoir voor 2/3 met warm water, vervolgens voeg je hier het ontkalkingsmiddel aan toe.

Wanneer jou machine een speciale ontkalkingsfunctie heeft dan zal deze het gehele waterreservoir door de machine spoelen. Als jou machine niet over deze functie beschikt dan moet je een grote pot koffie zetten, op deze manier stroomt alsnog het gehele reservoir door de machine en worden alle doorvoerleidingen grondig gereinigd.

Als het koffiezetapparaat klaar is met ontkalken is het verstandig om de  machine en koffiepot nog even extra schoon te spoelen.

Tip: Zorg bij de machine ontkalken, dat je een groot opvangbak hebt die het gehele reservoir kan opvangen.

Tevens raden we aan om het gehele ontkalkingsproces twee keer uit te voeren, uit tests is gebleken dat juist bij de eerste keer een hoop kalk word losgeweekt, wat bij een tweede spoelbeurt los komt. Ben je op zoek naar informatie en ontkalkingsinstructies voor moderne toestellen kijk dan op onze pagina.

css.php
Koffie Basis
Logo
Enable registration in settings - general