Waar op letten bij Koffiebonen Kopen?

Koffiebonen maken het verschil. Het verschil in smaak en versheid en daarom gaat steeds vaker de voorkeur uit naar het zetten van een vers kopje koffie of espresso met koffiebonen of espressobonen. Filterkoffie is uiteraard ook een optie, maar de beste koffie is nog altijd die waarbij er gebruik is gemaakt van verse koffiebonen.

Bij het kopen van verse bonen kan er een onderscheid gemaakt worden tussen een vette en minder vette soort. Over het algemeen wordt aangeraden om voor gebruik in een koffieapparaat of espressomachine voor een minder vette soort. Dat is namelijk beter voor het apparaat zelf.

Soorten koffiebonen

Er zijn enorm veel verschillende soorten merken, die koffiebonen op de markt brengen, maar met betrekking tot het soort koffieboon kan er een hoofdonderscheid gemaakt worden tussen Robusta en Arabica.

Deze soorten onderscheiden zich weer van elkaar door de smaak en het gehalte aan cafeïne. Zo zijn de Arabica koffiebonen verfijnd en mild van smaak en beschikken deze bonen over een complexe structuur. In verhouding zit er in de Arabica bonen zestig procent minder cafeïne dan de Robusta koffiebonen bevatten. Deze soort is dan ook krachtiger en pittiger en beschikt over een simpele structuur met meer olie.

Er zijn ook koffiebonen, waar de cafeïne uit is gehaald. De Arabica bonen zijn onder meer geschikt als espressobonen.

Maalgraad

De maalgraad van koffiebonen en espressobonen is belangrijk. Om een heerlijk kopje koffie te zetten, is het mogelijk om met een koffiemaler of koffiemolen de koffie te malen. Als u ervoor kiest om met de hand koffiebonen of espressobonen te malen, dan is het wel van belang om een goede koffiemaler aan te schaffen, die over grote schrijven beschikt. Hierdoor kunnen de bonen optimaal gemalen worden.

Het is ook belangrijk dat de maalgraad ingesteld kan worden van zeer fijn tot grof. Bij zeer fijn gemalen koffiebonen zal het water trager door de koffie lopen en zal de extractie van de stoffen hoog zijn.

Bij het gebruik van een volautomaat is er sprake van een ingebouwde koffiemolen, waarbij de instellingen en de zetwijze al voorgeprogrammeerd zijn. Er hoeven dan alleen maar koffiebonen in de volautomaat te worden gedaan en het reservoir moet met water gevuld worden. De koffiebonen worden vervolgens automatisch gemaald nadat er op het knopje is gedrukt. De koffie wordt aangestampt in het filter en er verschijnt een fantastisch kopje koffie of espresso.

Een volautomatische espressomachine beschikt vaak over een functie met automatische reiniging en dat is belangrijk, want dan blijft de smaak van espresso en koffie altijd optimaal.

Bij halfautomaten om koffie en espresso mee te zetten is het mogelijk om zelf de instelling van de maalgraag van de koffiebonen te bepalen. Zo kan naar eigen smaak het apparaat op de juiste wijze worden ingesteld voor een sterk of minder sterk kopje koffie.

Online koffiebonen kopen

Door online koffiebonen te kopen heb je altijd een verse voorraad koffiebonen of espressobonen tot je beschikking. Online is dan ook een groot en divers aanbod beschikbaar van vers gebrande bonen, maar ook van ongebrande koffiebonen.

Als er gekozen wordt voor het kopen van ongebrande koffiebonen, dan moet er wel rekening mee gehouden worden, dat deze thuis nog voor gebruik gebrand dienen te worden. Daarvoor kan er gebruik worden gemaakt van een thuisbrander.

Bij het online kopen van vers gebrande koffiebonen is het product meteen klaar voor gebruik. Naast de keuze voor ongebrande of gebrande bonen kan er ook rekening gehouden worden met het grote aantal merken, dat koffiebonen op de markt zet.

Er zijn diverse online aanbieders, waar het mogelijk is om een zogenaamd testpakket te kopen, waarin verschillende koffie melanges zijn opgenomen. Zo kan er op een eenvoudige manier kennisgemaakt worden met verschillende soorten koffiebonen of espressobonen, waarna uiteindelijk een bepaalde smaak natuurlijk de voorkeur kan krijgen.

Een voordeel van het online kopen van bonen is dat de ruime keuze de mogelijkheid biedt om de espressobonen met elkaar vergelijken. Daarbij kan er altijd rekening worden gehouden met de prijs of met de voorkeur voor een bepaald merk. Na de online bestelling van de bonen, zullen de koffiebonen binnen één of meerdere werkdagen thuis worden bezorgd.

Koffiebonen bewaren

Om zo lang mogelijk van verse koffiebonen gebruik te kunnen maken, is het belangrijk dat de bonen op een juiste manier bewaard worden, lees ons artikel over Koffiebonen bewaren. Vers gebrande koffiebonen kunnen het beste in een luchtdichte bus worden bewaard.

Het wordt afgeraden om koffiebonen in een koelkast te bewaren, want dan zal de smaak onherroepelijk worden aangetast. Wel wordt aangeraden om de bonen op een donkere en enigszins koele plek te bewaren. Om de smaak te bewaren is het niet raadzaam om de koffiebonen al ver voor gebruik te malen. Nu zal dat bij het gebruik van een koffie volautomaat niet snel voorkomen.

css.php
Koffie Basis
Logo
Enable registration in settings - general