Koffie Zetten met Percolator

Koffie zetten met percolator is niet meer van deze tijd. Vroeger was de percolator de enige manier om koffie mee te bereiden. Rond 1970 werden deze apparaten veelal vervangen voor het alom bekende koffiefilter systeem, waarbij de koffie in de pot druppelt.

koffie percolator schemaDe percolator maakt gebruik van een grove koffiebonen maling, waarbij water continu in contact staat met de gemalen koffiebonen. Koffie zetten met percolator gebeurd onder hoge temperaturen, zoals een kampvuur. Vandaar dat veel kampeerders nog gretig gebruik maken van een percolator. Je kunt op een simpele manier koffie maken, helaas heeft het niet de smaak van de heerlijke koffie die tegenwoordig uit de moderne koffiemachines komt. Dat komt omdat de koffie in een percolator over en over blijft doorkoken, wat de smaak niet ten goede komt.

Hoe Koffie Zetten met Percolator

Hoe je een percolator moet gebruiken vind je in onderstaand stappenplan. Voor het gebruik van een koffie percolator heb je geen koffiebonen van goede kwaliteit nodig.

  1. Open de koffie percolator, en vul de onderste kamer met kraanwater zo’n 250 ml per kopje. Zorg ervoor dat het waterpeil niet tot aan de bovenkant reikt als je het bovenste deel bevestigd.
  2. Doe de kamer en de buis in de percolator. Voeg gemalen koffiebonen toe aan de bovenste kamer, ongeveer twee theelepels per kopje.
  3. Plaats vervolgens de percolator op de warmte bron. Vervolgens zal de temperatuur van het water in de onderste kamer stijgen totdat het kookpunt bereikt is, waardoor een kleine hoeveelheid water door de druk via de buis terug zal stromen in de geperforeerde gaatjes bij de gemalen koffiebonen, waardoor je een soort druppel effect krijgt. Na enkele seconden zal het water opnieuw gaan koken en start dit proces weer opnieuw, dit doe je net zolang totdat de (gebrouwen koffie in de) bovenste kamer van de koffie percolator bijna het kookpunt bereikt, haal daarna de percolator van zijn warmtebron.
  4. De koffie is klaar om te drinken! Maar verbrand je niet, want deze koffie is veel warmer van temperatuur dan je gewend bent.

Koffie maken met een percolator is niet meer zo populair, dit komt voornamelijk omdat de koffie over en over gekookt word waardoor het teveel geëxtraheerd is, tevens krijg je door het vele koken snel een bittere smaak. Wanneer je een percolator gebruikt, kies dan voor koffiebonen met een lage zuurgraad en die zacht van smaak zijn. De koffiebonen moet je extreem fijn malen om het meeste smaak terug te proeven in de percolator.