Hoe wordt koffie gemaakt?

De koffieplant is een gewas dat eigenlijk uit het oerwoud afkomstig is. Er bestaan in totaal wel meer dan 60 koffieplanten en een andere naam voor een koffieplant is coffea.

Koffie werd naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst ontdekt door een persoon in Ethiopië (Oost-Afrika). Dit allemaal gebeurde tussen de jaren 575 en 850, een simpele optelsom leert ons dat koffie alweer bijna 1,5 eeuw gedronken wordt over de hele wereld.

Volgens een legende zag een Ethiopische herder dat zijn geiten wat opgewonden werden na het eten van bepaalde struikbessen. Deze herder kookte wat van de struikbessen en de geur die hiervan af kwam was de herder totaal onbekend. Deze drank (van struikbessen) was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en verheldering (cafeïne) van de geest. Men vermoedt dat Arabische handelaren dit voor het eerst hebben ontdekt en dat zij zo de teelt van koffieplanten in gang hebben gezet.

Koffieplant

De koffieplant wordt verbouwd in bijna alle landen rondom de evenaar. De plant kan de vorm hebben van een boom, een struik of een liaan. Op de koffieplant kunnen in de zomer of herfst witte bladeren verschijnen met een jasmijngeur. De zaden van de koffieplant worden koffiebonen genoemd. De twee belangrijkste koffiebonen zijn de Coffea Arabica en de Coffea Robusta.

Een nieuwe koffieplant heeft op zijn minst 3 volledige groeijaren nodig om zich in zijn geheel te kunnen ontwikkelen en om voor het eerst te bloeien. De grootte en breedte van de (koffie)struiken is uiteenlopend en is afhankelijk van het type koffieplant en van het land waarop deze wordt geteeld.

Koffiebranderij

Bij de koffiebranderij worden alleen groene koffiebonen gebruikt die nog geen echte koffie smaak hebben en het gaat er in de branderij om dat de boon zo snel mogelijk verhit wordt, maar zonder de buitenkant te verbranden. Elke boon heeft uiteraard voor de branding wel al een uitgesproken smaak, waardoor juist die smaak en de aroma de koffie lekker maken.

Indien de warmte te snel wordt toegevoerd, dan zal de koffieboon verbranden zonder dat de binnenkant goed warm is geworden. Als er te langzaam gebrand wordt, dan zal het gewicht van de boon afnemen als gevolg van vochtverlies. Het resultaat is dat de boon er dof uit zal komen te zien, de smaak wordt scherper en een groot deel van de aroma verloren zal gaan. Direct na het branden moet de koffie snel worden afgekoeld om nabranden te voorkomen. Tijdens het koffieproces zullen de suikers in de koffieboon gaan karamelliseren. Dit zorgt voor de bruine kleur.

Veel mensen hebben een bepaalde koffiesoort die favoriet is, waardoor ze deze koffiesoort ook een volgende keer willen kopen. Koffiebranders besteden daarom erg veel aandacht aan het melangeren van de koffiebonen.

css.php
Koffie Basis
Logo
Enable registration in settings - general