Hoe smaakt Koffie? En hoe drink je Koffie?

RICHTLIJNEN KOFFIE DRINKEN

Wat is kofie? In het kort zijn koffiebonen het fruit van de koffieplanten, dat is een kers-achtig type fruit, met binnenin twee zaden. Deze zaden worden gedroogd en gewassen waardoor ze groen van kleur worden. Als je deze zaden vervolgens roostert krijg je de bekende koffiebonen, met de heerlijke geur.

Omdat koffiebonen een soort fruit zijn, hebben ze dezelfde aromatische moleculen die ook in andere fruitsoorten voorkomt zoals de: mango, frambozen, abrikozen en bosbessen.

AROMA
Als we spreken over aroma dan hebben we het over de geur van gemalen koffiebonen. Maar ook vlak voordat je de verse koffie proeft, welke geur herken je?

ZUURGRAAD
Koffie kan een hoge of een lage zuurgraad hebben, meestal merk je dit aan de scherpe smaak die je voelt aan het puntje van je tong als je een slok neemt. Een scherpe smaak betekent vaak dat de koffie een hoge zuurgraad heeft. Vaak hebben citrusachtige koffie uit landen rondom Centraal Amerika een hoge zuurgraad.

ZOETHEID
In koffie kun je verschillende zoete smaken proeven. Meestal komt de zoete smaak voort uit toegevoegd suikerriet, caramel of honing. Goede koffie smaakt zelden bitter.

SMAAK
Hoe is de smaak van de koffie in je mond? Is het een intense koffie of heeft het een zeer milde smaak. Maar ook kan koffie een droge nadronk hebben of een romige nasmaak.

SCHOONMAKEN
Does the coffee feel transparent (almost like water) in your mouth or is earthy (like the sediments at the bottom of hot chocolate) ? If coffee has been “washed” it will tend to have a clean finish, BUT if has been pulped natural, then it might have a more sediment finish.

RESULTAAT
Hoe smaakt de kofie uiteindelijk? Een goed geroosterde en voorbereidde koffie moet een lange afdronk hebben. Waarbij de nasmaak van koffie nog zo’n 30 tot 60 minuten in je mond blijft hangen, als je tenminste in de tussentijd niks eet of drinkt.

SMAAK CONCLUSIE
Probeer de smaak van koffie kort en bondig te omschrijven. Bijvoorbeeld was het een fruitige smaak? Zoja, wat voor soort fruit deed de smaak je aan denken? Of was het juist een chocolade smaak? Was het dan zoals melk chocolade, hazelnoot chocolade of smaakte het naar pure cacao?

GENIET ERVAN !

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

css.php
Koffie Basis
Logo
Enable registration in settings - general