Dolce Gusto Ontkalken in 8 Stappen

Iedere trotse eigenaar van een Dolce Gusto apparaat moet deze eens in de zoveel tijd ontkalken. Door gebruik van de machine zal na enige tijd kalkvorming ontstaan, dit komt doordat er in het leidingwater kalk zit. De kalk zal dan vast gaan zitten aan de binnenwanden van de leidingen in jou Dolce Gusto apparaat, uiteindelijk kan je aan de koffie proeven dat deze langzaam van mindere kwaliteit word.

Een hoop problemen met Dolce Gusto machines kunnen veroorzaakt worden door kalkvorming, enkele voorbeelden zijn:

 • De temperatuur is beneden het gewenste niveau.
 • Er worden maar halve kopjes geschonken door het apparaat.
 • De machine lekt water

Vooral in de gebieden met hard leidingwater in Nederland, dien je de Dolce Gusto vaker ontkalken dan in gebieden met zacht water.

Afhankelijk van de water hardheid kan de frequentie van het ontkalken verschillen van eenmaal per maand tot eens per kwartaal. (Waterhardheidskaart)

De reden waarom kalkvorming ontstaat is door een grote hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Wanneer deze twee stoffen met elkaar in aanraking komen in warm water ontstaat er kalk. Kalk bouwt zich langzaam op waardoor je in het begin niets merkt of proeft van de kalkvorming.

Waarmee de Dolce Gusto ontkalken?

Nescafe raad gebruikers aan om alleen ontkalkingsmiddelen te gebruiken op basis van citroenzuur deze zijn veilig te gebruiken.

Let op: Ontkalkers met mineraalzuur zoals zwavelzuur, zoutzuur, sulfaminezuur of azijnzuur (azijn) NIET gebruiken. Deze kunnen de machine beschadigen en gebruik hiervan kan problemen opleveren met garantie.

Wanneer de Dolce Gusto ontkalken?

De Dolce Gusto moet je ontkalken wanneer de aan/uit knop oranje gaat branden. Maar ook wanneer de volgende problemen of bijzaken optreden is het tijd om de machine te ontkalken:

 • De temperatuur van de koffie is niet op het gewenste niveau.
 • Het apparaat geeft maar halve bakjes koffie
 • De schuimlaag ontbreekt op de koffie.
 • De machine maakt abnormaal veel geluid tijdens het zetten.
 • Andere onverklaarbare storingen, kunnen worden verholpen met ontkalken.

Hoe vaak je de Dolce Gusto moet ontkalken is afhankelijk van de bodemgesteldheid in het waterwingebied in jou regio, zoals gezegd bij hard water dien je vaker te ontkalken als bij zacht water gebieden. De Dolce Gusto apparaten hebben ook een indicatie lampje, zodat je precies kan aflezen wanneer het nodig is om te ontkalken. Maar je kan dit ook vaker doen als je één van de bovenstaande problemen ondervind tijdens het koffie zetten.

De Dolce Gusto is een eenvoudig apparaat die je gemakkelijk zelf kan ontkalken. Het enige wat je nodig hebt is ontkalkingsmiddel. Deze zijn er in vele varianten, van tabletten tot flessen met vloeibaar ontkalkingsmiddel. Een Dolce Gusto ontkalken en deblokkeren duurt ongeveer 30 minuten.

Dolce Gusto ontkalken

Doorloop regelmatig deze volledige handleiding om de Dolce Gusto te ontkalken en reinigen, om de koffie weer als nieuw te laten smaken. Maar je zorgt er ook voor dat de Dolce Gusto onderdelen is goede conditie blijven wat de levensduur van het apparaat vergroot. Allereerst ga je de machine ontkalken, en vervolgens ga je de machine doorspoelen om achtergebleven restanten weg te krijgen. Ter afsluiting leggen we uit hoe je een verstopte Dolce Gusto weer kan deblokkeren.

Let op: Deze instructies zijn uitgebreider dan de originele ontkalkingsinstructies van de fabrikant, uit onderzoek is gebleken dat er nog veel vervuiling loskomt tijdens de tweede ontkalkingsbeurt.

Benodigdheden:

 • Maatbeker
 • Ontkalkingsmiddel (Let op dat er twee keer gespoeld moet worden, verbruik dus niet alles van de ontkalker bij de eerste spoelbeurt)
 • Kraanwater

Stap 1: 
Meng het ontkalkingsmiddel met  0,5 liter water in een maatbeker. Roer het mengsel goed door tot het vloeistof volledig is opgelost in het water. Gooi het mengsel in het waterreservoir en plaats het waterreservoir terug op de Dolce Gusto.

Stap 2:
Wanneer het waterreservoir terug geplaatst is op de machine, plaats dan onder de koffietuit een kom of bak waar minimaal 0,5 liter of meer in kan. Dit dient als opvang voor het vuile spoelwater.

Stap 3:
Houd de aan/uit schakelaar van de machine 5 seconden ingedrukt totdat het groene lampje begint te knipperen.

Stap 4:
Kies nu voor de de maximale waterstand en druk vervolgens op de heet water knop. Het ontkalken van de Dolce Gusto gaat nu starten en het zal ongeveer 2 minuten duren voordat het hele reservoir door de machine is gespoeld.

Stap 5:
Wanneer de machine het hele waterreservoir van de Dolce Gusto heeft doorgespoeld zal de aan/uit knop voor 2 minuten knipperen. Wanneer deze knop continu brand is het ontkalken voltooid.

Stap 6:
Verwijder het waterreservoir van de machine, maak deze schoon met kraanwater en doe opnieuw ontkalkingsmiddel met  0,5 liter water in een maatbeker. Roer het mengsel goed door tot het vloeistof volledig is opgelost in het water. Gooi het mengsel in het waterreservoir en Plaats het waterreservoir terug op de Dolce Gusto.
Let op: gebruik geen heet water of gebruikt ontkalkingsmiddel in het waterreservoir

Stap 7:
Houd de aan/uit schakelaar van de machine 5 seconden ingedrukt totdat het groene lampje begint te knipperen en herhaal de stappen 4 en 5. Nu de Dolce Gusto machine voor de tweede keer gespoeld is met ontkalker moet je vervolgens de machine twee keer doorspoelen met schoon water.

Dolce Gusto spoelen

Stap 8:
Verwijder het waterreservoir en spoel deze zorgvuldig om met kraanwater. En vul hem vervolgens met kraanwater tot het maximum niveau.

Stap 9:
Plaats het waterreservoir terug op de Dolce Gusto, en plaats onder de koffietuit een kom of bak waar minimaal 0,5 liter of meer in past. Dit dient als opvang voor het vuile spoelwater.

Stap 10:
Druk nu 5 seconden op de aan/uit knop totdat deze begint te knipperen. Kies vervolgens de maximale waterstand en druk daarna op heet water. De volledige inhoud van het reservoir zal opnieuw door de machine spoelen.

Stap 11:
Verwijder het waterreservoir en spoel deze opnieuw door met kraanwater. En vul hem vervolgens weer met kraanwater tot het maximum niveau.

Stap 12:
Herhaal vervolgens opnieuw stap 9 en 10 tot het waterreservoir leeg is. De Dolce Gusto machine is op dit ontkalkt en doorgespoeld.

Stap 13:
Maak van de gelegenheid gebruik om ook meteen de koffietuit, T disc houder, en het opvangbakje schoon te maken. De losse Dolce Gusto onderdelen zijn vaatwasserbestendig maar kunnen evengoed met warm water en een beetje afwasmiddel worden schoongemaakt.

Het ontkalken en doorspoelen van de Dolce Gusto neemt zo’n 30 minuten in beslag, maar de koffie zal weer als nieuw proeven, daarnaast vergroot je ook de levensduur van het apparaat.

Dolce Gusto deblokkeren

De Dolce Gusto kan blokkeren door het vele gebruik. Het word aangeraden om de machine elke 3 maanden te deblokkeren met de bijgeleverde reinigingsnaald. Volg het stappenplan om de machine volledig te deblokkeren:

Stap 1:
Het vinden van de reinigingsnaald. Elke machine heeft zijn eigen reinigingsnaald waarmee je de Dolce Gusto kunt schoonmaken en op deze manier kan deblokkeren. Bij de meeste machines kan je deze vinden achter het waterreservoir. Verwijder het waterreservoir om bij de reinigingsnaald te komen. De reinigingsnaald ziet eruit als een pin en is gemaakt van metaal en de punt kan behoorlijk scherp zijn.

Stap 2:
Haal de stekker uit het stopcontact en laat de machine afkoelen. Doe vervolgens de hendel omhoog en verwijder de capsulehouder van de machine. Vervolgens doe je de hendel weer naar beneden.

Stap 3:
Wanneer de hendel naar beneden is zie je de injector. Prik met de reinigingsnaald in de injector en verwijder rommel en eventuele blokkades.

Stap 4:
Hierna moet je de machine reinigen. Vul het waterreservoir met 0,5 liter water. Plaats het waterreservoir terug op de machine, plaats een lege maatbeker op het lekbakje zorg dat er minimaal 0,5 liter water in past. Zet de waterstand positie op maximaal en druk op de warm waterknop. Het spoelen duurt ongeveer 2 minuten. Zet hierna de machine uit.

Stap 5:
Spoel het waterreservoir om en vul deze opnieuw met vers water. Maak van de gelegenheid gebruik om de machine te reinigen met een vochtige doek. Herplaats daarna het waterreservoir en doe een capsule in de machine. Je kunt nu weer genieten van een heerlijk bakje koffie.

css.php
Koffie Basis
Logo
Enable registration in settings - general